20 nov. 2009

Intre ispitire si gustare

"Sa nu ispitesti pe Domnul Dumnezeul tau" (Matei 4:7)

O forma de ispitire a lui Dumnezeu se manifesta prin proiectele unor grupuri care proiecteaza "experimente stiintifice" prin care sa "testeze puterea rugaciunii". Un asemenea test, pe marginea caruia secular-umanistii au facut mult tam-tam la vremea respectiva, a furnizat rezultate inconclusive - insa pretentiile, concluziile si metodologia respectivului "experiment" au fost demontate de filosoful britanic Richard Swinburne (crestin ortodox, in traditia filosofiei analitice - ce-i drept, asa ceva e mai rar...).

Eroarea capitala intr-un asemenea experiment este asocierea sa cu o falsa reprezentare atat a lui Dumnezeu (personal si trinitar), a rugaciunii, cat si a viziunii crestine asupra persoanei umane. Intentia experimentului este, astfel, anulata din start!

Felurite obiecte fizice ale lumii create pot fi testate, reflexele salivare de tip pavlovian pot fi testate si acelea, performanta circuitelor integrate poate fi testata si aceea...

Insa atunci cand incerci sa Il plasezi ispitititor pe Dumnezeu intr-un tipar naturalist asemanator, cand incerci sa tragi concluzii "rationale" pornind de la presupunerea ca experimentul urmeaza a se desfasura pornind de la ceea ce de facto s-ar traduce prin credinta trufasa in posibilitatea plasarii persoanei Dumnezeiesti intr-o cutiuta experimentala cu "stimuli si raspunsuri" analizate statistic, comiti imediat tripla eroare idolatra mai sus mentionata, ca sa nu mai vorbim de lipsa totala de rationalitate a unei asemenea intreprinderi: tinta este ratata, iar "experimentul" ispititor e lovit de nulitate.

Pe de alta parte, psalmul 33:8 se spune: "Gustaţi şi vedeţi că bun este Domnul". O apropiere de Dumnezeu, prin rugaciune, intr-o stare de smerenie, este intr-adevar posibila si gustabila, dat fiind fiecare fiinta umana gazduieste in sine Chipul lui Dumnezeu. Prin despatimire si lucrare duhovniceasca se poate misca intru asemanare, in comuniune crescanda cu energiile Sfintei Treimi. Aceasta este "evolutia" noastra: "suiti-va, fratilor, suiti-va!" - dupa cum spunea Sfantul Ioan Scararul.

Niciun comentariu: