19 nov. 2009

Precautii fata de "intelligent design"(ID)

Cateva cuvinte despre "cealalta fata a monedei" - trebuie mare atentie, caci orice s-ar spune, diferentele dintre evolutionism si ID nu sunt atat de mari. ID nu se opune "evolutiei" ca atare (nici macar nu se opune principial ideii de "descendenta comuna" a speciilor) ci numai modelului/mecanismului "orb" propus de darwinisti (selectie naturala/mutatii aleatoare/sansa oarba), aducand argumente impotriva acestuia. Insa din punct de vedere teologic, ID este el insusi "orb", situandu-se pe o pozitie agnostica atat vis-a-vis de sursa design-ului cat si vis-a-vis de revelatia crestina. Iata de ce, in pofida unei simpatii care este de inteles, ortodocsii trebuie sa pastreze o anume distanta si fata de "intelligent design".

Atata timp cat pastram aceasta distanta, e bine - evident, ID reprezinta pentru noi un pas inainte fata de darwinism - si asta explica de ce privim ID cu simpatie :-) - insa nu ne oprim acolo.
Ar fi interesant de reflectat asupra masurii in care lupta dintre darwinism si ID nu reflecta cumva, o tesiune in psyche-ul occidental...

Niciun comentariu: