4 iun. 2010

Despre hiperventilatia pe teme de "Viata Artificiala" (sau mai bine zis... "Plagiat Artificial")

Internetul secular hiperventilează la ştirea potrivit căreia echipa aşa-zisului "guru biotech" Craig Venter ar fi creat "viata artificială". Ce s-a întamplat de fapt?

Cromozomul unei celule bacteriale deja existente a fost decodat prin citirea computerizata a fiecarei litere a codului genetic in cauza, dupa care acest cod a fost copiat si folosit la sintetizarea chimica a unui cromozom, care in cele din urma a fost inoculat intr-o celula bacteriala, care s-a replicat.

Daca din punct de vedere biotehnologic se poate spune ca este o realizare notabila, ideologii ce vantura ideea de "viata artificala" nu merita decat un... dus rece! Faptul ca un cod genetic a fost copiat dintr-o celula preexistenta nu arata nimic mai mult decat ca echipa lui Venter a identificat cu succes codul corespunzator unei celule bacteriale vii. Acest cod a fost procesat pe calculator si ulterior importat intr-o noua celula bacteriala - care deja conţine complexele masini moleculare necesare pentru a pentru a produce mai mult ADN şi ARN - insa aceasta nu inseamna catusi de putin ca s-a creat "viata artificiala"!

Desi din punct de vedere tehnologic realizarea este remarcabila (in raport cu starea prezenta a biotehnologiei), din punct de vedere fundamental aceasta ramane un simplu... plagiat.

Pentru mai multe detalii:
Jonathan Wells - Has Craig Venter Produced Artificial Life?
Casey Luskin - “Artificial Life” Or Intelligently Designed Plagiarism?

Niciun comentariu: