Sursa: Leastviţa (orthodoxwiki), unde puteţi citi multe alte detalii despre Leastviţa şi importanţa acesteia în renaşterea Isihasmului în Ţările Române, în particularizarea Rugăciunii lui Iisus, în păstrarea integrităţii spirituale şi teritoriale în faţa expansiunii islamului sau a influenţelor catolice şi protestante (un rol important aici avându-l Sfântul Teofan Zăvorâtul, sărbătorit azi), şi altele.
Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfinţilor Părinţilor noştri şi ale tuturor Sfinţilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
10 ian. 2010
Boabele ca trepte. Ce este Leastviţa
Leastviţa este denumirea sub care a circulat în Ţările Române până în perioada modernă scrierea Sfântului Ioan Scărarul, Scara dumnezeiescului urcuş, mai cu seamă în urma traducerii făcute de Sfântul Varlaam, traducerea cu cea mai largă răspandire şi având impactul cel mai puternic în epocă. [...] Sfântul Pahomie, întemeietorul monahismului sub forma comunitară, are o revelaţie în timpul somnului, când cineva îi dă un şirag de metănii cu 33 de boabe , poruncindu-i să i le dăruiască oamenilor pentru a se ruga pe el Rugăciunea lui Iisus. [...] Atât în rânduiala Bisericii greceşti, cât şi în cea a Bisericii ruse i se dă monahului un şirag de metanii. În Biserica rusă, duhovnicul îi spune cuvintele: "Primeşte, frate sabia Duhului , care este cuvântul lui Dumnezeu spre rugăciunea cea de tot ceasul către Mantuitorul Hristos. Că eşti dator în toata vremea a avea în minte, în inimă, în cuget şi gura ta numele Domnului Iisus şi a zice "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul". În Rusia, ortodocşii de stil vechi folosesc şi astăzi un tip special de chotki numit sugestiv lestovka (scara), cuvântul înrudindu-se cu slavonul leastviţa. Este un şirag de metanii, cu boabele grupate astfel: 12, închipuind numărul apostolilor, 39, numărul săptămânilor în care Fecioara Maria L-a purtat în pântece pe Iisus Hristos, 33 numărul anilor petrecuţi pe pământ de Iisus Hristos şi 17, numărul proorocilor. Deşi mai complicat, se foloseşte pentru recitarea Rugaciunii lui Iisus, considerându-se că credinciosul înainteaza , cu fiecare boabă, o treaptă spre rai.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu